פסח כבר כאן, ואיתו מגיעה החופשה המשפחתית, שעבור חלק מהמשפחות מהווה גן עדן, ועבור אחרות – גיהנום. לפעמים, הצורך להתמודד ולהיות "השוטרים" של הילדים, שאווירת החופשה גורמת להם לפרוק כל עול, מוציאה את ה"חופש" מהחופשה עבור חלק מההורים, שחוזרים מהחופש מותשים

כלים

"ממתק אחרון ודי, טוב חמודי?" (שיטת השוטר הטוב) , "אמרתי לך לא לצעוק!" (שיטת השוטר הרע) "אימא הוא עשה לי, תגידי לו" (ההורה שהפך לשופט), ו"פעם אחרונה שאנחנו יוצאים לחופשה" (ההורה המאיים), הם רק חלק מהמשפטים שמאפיינים "חופשות סיוט", בהן ההורים לא מצליחים להתמודד עם הילדים.

ויקטוריו חכים, מנחה אישי, זוגי ומשפחתי ומפתח שיטת ההנחיה לשינוי דפוסי התנהגות, מציע כמה טיפים שיאפשרו לכם לצלוח את החופשה בשלום, ואפילו... ליהנות.

1. תכנון חופשה : קודם הורים ואחר כך ילדים!

* השלב הראשון - תכנון החופשה בין ההורים : תכננו את החופשה לפי הרצונות הבסיסיים שלכם : יעד הנופש, זמני החופשה, תקציב החופשה – חשוב לתכנן זאת תחילה לבד ולא לפני הילדים, כדי להגיע מוכנים אל הילדים עם דעות מאוחדות.

* השלב השני - שיתוף הילדים: שתפו את הילדים באופציות ובהחלטות, בהתאם לגילם. אם מדובר בילדים גדולים ומתבגרים חשוב ללמד אותם לבחור בין היעדים ששניכם מסכימים עליהם מראש.

אם מדובר בילדים קטנים או שבחרתם מראש יעד ספציפי בו אתם מעוניינים – תנו לילדים לבצע בחירות קטנות, בהתאם לגיל שלהם, כמו בחירת האטרקציות באתר בו אתם נופשים. עשו זאת באווירה משפחתית ולא במצב שבו רק הורה אחד מודיע על החופשה מול הילדים, זאת כדי להראות לילדים חזית מאוחדת עם גבולות משותפים של ההורים.

2. הסכמים עם הילדים לפני הזמנת החופשה

* צרו הסכמים עם הילדים לגבי החופשה בשיחה משפחתית שכל בני המשפחה נוכחים בה, ולא רק הורה אחד . כך תמנעו מראש את המצב בו הורה אחד הופך להיות השוטר הטוב והשני השוטר הרע. חשוב ליצור את ההסכם לכללי התנהגות בחופשה לפני הזמנת החופשה, כאשר השליטה עדיין אצלכם.

הזכירו לילדים את ההסכם לפני הטיסה/ נסיעה, ושוב כאשר אתם מגיעים לאתר בו אתם נופשים. תזכורת ההסכם צריכה להיות תוך כדי יצירת קשר עין עם הילדים, בקרבה פיזית ובטון רגוע, כדי להביע סמכותיות. עשו זאת במקום רגוע ולא באמצע הטיסה או בכניסה למלון או מקום האירוח.

לגבי מתבגרים - דווקא שלא תכפו עליהם להצטרף לחופשה חלקם יסכימו להצטרף. מתבגרים שאינם מעוניינים אפשרו להם שלא להגיע ובכך הימנעו מעימותים. הבינו כי גם כך הם בתקופה חשובה בעיצוב ה'אני' על ידי היפרדות והתנגדות להורים.

3. "אמא תקני לי" – תכנון התקציב לחופשה

החליטו ביניכם, ללא נוכחות הילדים, כמה כסף אתם מוכנים להוציא על החופשה. אל תפתחו את הדיון הכלכלי בנוכחות הילדים. פנו אל הילדים ביחד והודיעו להם לאחר שהחלטתם ביניכם מהו תקציב הבזבוזים של כל אחד מהם. חשוב להודיע לילדים, ולא לנהוג כמו הורים רבים ששואלים או מתנצלים בפני הילדים על תקציב הבזבוזים. אל תאפשרו לילדים לקבל תקציב נוסף במהלך החופשה כי זה יוצר פתח לבאות שמלמד ילד כי אין גבולות בבית והכל פתוח למשא ומתן קשוח ועיקש.

4. "אבא אני רוצה לחזור הביתה" – ילדים וחפצים סנטימנטליים

עבור ילדים קטנים חופשה איננה הסביבה הטבעית להם. אפשרו לילדים קטנים לקחת חפץ מהבית שיזכיר להם את המוכר והקבוע, כמו בובה שהם אוהבים, שמיכה או צעצוע קטן. אל תתעקשו לקחת חפץ שאתם רוצים אלא תנו לילדים לבחור את החפץ האהוב עליהם. פעולה זו טובה במיוחד עבור ילדים אשר מתקשים לצאת לסביבה שאיננה מוכרת להם ולילדים שמרגישים שהם מאבדים שליטה בסביבה שונה.

5. "את בדיוק כמו אמא שלך" - אל תריבו מול הילדים

זוגות שרבים ליד הילדים, אפילו אם אתם חושבים שבאנגלית "הילד לא מבין", משמשים דוגמא לקויה עבור הילדים. בעת אי הסכמה שמרו את השיח לזמנכם האישי ללא נוכחות הילדים.

6. שגרה בחופשה – יש דבר כזה!

חשוב לשמור על שגרה בריאה עם ילדים ובכלל כמשפחה בעת חופשה. למרות שמדובר בחופשה שמרו על גבולות החשובים לכם כמו: זמני שינה, צחצוח שיניים, כללי נימוס, היגיינה אישית, אכילה מאוזנת וכו. גבולות - למרות הדעה הרווחת – נותנים לילדים תחושת ביטחון בתא המשפחתי ובחיים בכלל.

7. מותר להציב גבולות לילדים בחופשה?

בהחלט כן. הורים רבים מתבלבלים בזמן החופשה ולא מבינים כיצד לנהוג כאשר ילד חוצה גבולות ויוצר דרמות. מותר ואף חשוב להשתמש בהתניות גם בסביבת חופשה. כאשר ילד הפר הסכם/הכה את אחיו/ התפרע וכו לשקף לו את התנהגותו בטונים אסרטיביים ונעימים ולהסביר שמכיוון שזו לא התנהגות מקובלת הוא יישאר בחדר ולא ילך להצגה בלובי של המלון או היום בגלל שהוא התפרע לא יכנס לבריכה. התניות מותר. עונשים, צעקות והשפלות לא.

8. זכרו את המטרה שלכם: ליהנות בחופשה

זכרו כי מדובר בחופשה ולכן עשו הכל באווירה נעימה. ילדים ניזונים לא רק מהמילים שלכם אלא גם מהאופן בו אתם אומרים את הדברים. שמרו על שיחות בטונים נעימים.

9. ציפיות של הורים

אל תצפו שמתבגרים יתעניינו באותן אטרקציות ופעילויות כמו של מבוגרים או של האחים הקטנים שלהם. אפשרו לילדים ללכת גם לפעילויות מסוימות בנפרד בהתאם לגיל שלהם. אל תתנו לילדים גדולים להיות כל הזמן בתפקיד הבייביסיטר על ילדים הקטנים שכן גם הם באו ליהנות בחופשה. זכרו כי גם שמדובר בחופשה אתם בתפקיד שכן לא מדובר בחופשה זוגית ללא ילדים ולכן חלקו את התפקידים ההוריים בניכם.

10. "אני לא רוצה ללכת הביתה" – מה עושים בתום החופשה

חשוב להקפיד על חזרה לשגרה ולא לטעות כמו הורים רבים אשר מאפשרים לילדים להמשיך את החופשה גם בבית, כמו למשל לצפות בטלוויזיה עד שעה מאוחרת. חשוב ללמד ילדים על ההבדל בין חווית חופשה לבין חיי השגרה.כדי לשמר חוויות טובות מהחופשה ולהעצים התנהגויות חיוביות של ילדכם צרו אלבום תמונות ובו זיכרונות טובים שכולכם כמשפחה רוצים לזכור מהחופשה. פעולה משפחתית זו תעצים את חווית החופשה. על מנת להעצים התנהגויות חיוביות של הילדים ולהכחיד התנהגויות שליליות, דברו איתם על ההתנהגויות החיוביות שלהם מהחופשה דרך התמונות.