hahuyלקראת פסטיבל "לילות שאן" שיתקיים בחוה"מ סוכות בבית שאן, מזמינה הקרן לשיקום מחצבות את הילדים וההורים לטיול אל המחצבה הגיאולוגית המשוקמת - מחצבת חפציבה. בנוסף, מציע מדריך הטיולים שמואל גרמה, טיול לנחל חרוד- במסלול הליכה פשוט וקל, מתאים גם לרכיבה על אופניים

כלים

מחצבת חפציבה ששוקמה ע"י הקרן לשיקום מחצבות, הינה היחידה בה קיים "שיש אמיתי" בארץ ישראל. במחצבה זו ניתן לחוות אחד מסיפורי ההתיישבות הייחודי בעמק ,ולחזות במיכון הדל, אך האפקטיבי, שעמד אז לרשות החוצבים, עמדת הכבל שהניעה את מכונות חיתוך השיש הייחודי ששוחזר ביזמת המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, ולמרבה הפלא מצליחה לחתוך בדיוק רב את השיש הקשה לפרוסות.

באתר הוצבו לוחות לימוד הסטוריות ומידע על התופעות הגיאולוגיות הייחודיות כמו מחדר מגמטי שהתרומם, לפני 10 מיליון שנים, ממעמקי כדור הארץ כנוזל לוהט והתגבש בין סלעי דולומיט בעומק 1,000 מ'. כתוצאה מהמגע, עבר הדולומיט התמרה (מטמורפוזה) , כך התקבל "שיש חפציבה" המפורסם שכאמור נחשב ל"שיש האמיתי" היחיד בארץ.

באתר תצפית מרהיבה על עמק חרוד, שביל טיול , ופינות ישיבה. הכניסה למצפור ללא תשלום.

איך מגיעים? לא רחוק מקיבוץ בית השיטה, פנייה לקיבוץ חפציבה. בשער הקיבוץ פונים ימינה עד לדרך העולה למצפור.

בנוסף, מציע מדריך הטיולים שמואל גרמה, טיול לנחל חרוד- במסלול הליכה פשוט וקל, מתאים גם לרכיבה על אופניים.

המסלול מתחיל בכביש הכניסה לבית שאן, מכיוון עפולה. במבט למערב שרידי דרך רומית עליה שלט לבן גדול בית שאן.

פונים בכיוון מזרח- אל החנייה (מוסדר גם לנכים). עוד לפני הגלישה אל שביל לאורכו של ‏הנחל נתבונן אל פיסת היסטוריה מלפני 1900 שנים המתגלית לעיננו, עת בנו ‏הרומיים את הגשר שחצה את נחל חרוד בואכה סקיתופוליס- בית שאן הקדומה ואת ‏הדרך שעליו. גשר זה, שבחלקו העליון עליו אנו עומדים ניתן לראות את ‏שרידי לוחות אבני הבזלת המונחים כאדרת הדג ששימשו את שיירות המסחר ‏והלגיונות הרומיים.‏

נעבור לצידו השני של הגשר ונראה שבחזיתו המקומרת לוח שיש ‏כתוב בשפה הערבית בכתובת מגולפת המציינת את שיקומו של הגשר על ידי ‏הסולטאן הטורקי עבד אל חמיד השני לפני 100 שנים.‏ אל חמיד השני, גם בנה את תחנת הרכבת הסמוכה 'רכבת העמק' המצוייה ‏במרחק 200 מטר לכיוון צפון מערב לחנייה .

נתחיל את הגלישה הרגלית לכיוון מזרח ונראה תחנת קמח ‏קדומה נוספת שמכונה 'התאומים'. לתחנה זו, הזרימו מים הקדמונים מתעלה צדדית אשר ‏מעליה הגשר המערבי וממפלס המים העליון של הנחל מכאן ניתן להבין שכמויות ‏מים עצומות יותר זרמו בתקופות הקדומות. המים, נשפכו כנד משני בורות הנראים ‏לנו בבירור, ראשיהם מטויחים ודומים לנחש בעל 2 ראשים, מערכת זו הניעה 2 ‏טחנות קמח בעת ובעונה אחת, ניצול והפקת אנרגיה טבעית וידידותית ‏.

המסלול ממשיך בכיוון מערב, לאורך הנחל, בדרך אספלט סלולה הישר אל שער להולכי רגל. אז נראה שחזור של חומה,אשר נבנתה במאה הרביעית לספירה ע"י הביזנטיים כמסמנת את ‏גבולות הישוב המאוכלס ומגינה על אזרחיה. להשערת הארכיאולוגים חומה זו עטפה ‏‏1600 דונם של ישוב מאוכלס בו ארבעים אלף תושבים. לשם השוואה בבית שאן ‏היום 17.500 תושבים. ‏במבט לכיוון צפון מצוי תל אצטבא, שם מערות קבורה של נזירים מלפני ‏‏1600 שנים. מעל המערות, אתר בו פסיפס גלגל המזלות של מנזר 'הגבירה ‏מריה' .

ממזרח ‏למנזר גילו הארכיאולוגים בית כנסת קדום. בבית הכנסת נמצאה רצפת פסיפס אשר ‏הפריטים בה מעטרים את סמל העיר בית שאן הנוכחית. אין צורך לעלות ‏למעלה, ככול הנראה האתר כוסה בחול על מנת לשמרו.‏ ממשיכים על שביל האספלט לכיוון מזרח מתחת לעצי איקליפטוס. מידי פעם במהלך הדרך ניתן לראות בדפנות נחל חרוד את שכבות אבן הטרוורטין, ‏סוג של סלע גיר שנוצר לאורך ערוצי נחלים, בעיקר במקומות בהם יש מפלים ‏ומעיינות קרים או חמים. סידן פחמתי מצטבר במקומות שבהם המים מתאדים ‏ומשאירים אחריהם תמיסה רוויה במיוחד של סיד מינראלי.‏ בבניית בתים משמש הטרוורטין לחיפוי קירות וריצוף. זו אבן יפה חזקה ומיוחדת.‏ 100מטרים לכיוון מזרח מצוייה עוד אחת מהכניסות ‏המפוארות לעיר הרומית דרכה ניתן להגיע גם לתל בית שאן. אך שם, גם נגמר מסלולנו.

פסטיבל לילות שאן בסוכות

פסטיבל לילות שאן- חווית תרבות וצבע לכל המשפחה יתקיים בימי חוה"מ סוכות בבית שאן, בתוכנית-

ימים ראשון- שלישי 26-28 בספטמבר, בין השעות: 16:30-20:00-

אירועי חוצות ואטרקציות לכל המשפחה ב- 3 מוקדים ברחבי העיר - דוכני יצירה, מתקנים מתנפחים, כלייזמרים, קרקס רוסי, הופעות לילדים של סופי צדקה, אלין לוי (האח הגדול), הקוסם חזי דין, מופע פאנטומימה ועוד.

יום שני, 27 בספטמבר בשעה 20:30 – טברנה וחגיגה ים תיכונית בסראייה. בהשתתפות יהודה אליאס, בן-אל תבורי ואביבה אבידן.

יום שלישי, 28 בספטמבר בשעה 21:00 – חגיגות לציון ח"י שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לסין בתיאטרון הרומי, במעמד כבוד נשיא המדינה שמעון פרס. בתוכנית הופעה של הזמרת הסינית חה חוי- סגנון שירה סיני-אותנטי, תופיע בלווי נגנים ובהשתתפות רקדנים, תארח את דוד דאור.